Zo maak je een weekmenu
Wanneer je wilt besparen op tijd én kosten als het gaat om boodschappen doen, dan kun je overwegen om je maaltijden van te voren in te plannen. Veel mensen doen dit al door voor een aantal dagen te bedenken wat ze gaan eten, maar je zou ook meer structuur kunnen aanbrengen door een hele week of zelfs een maand vooruit te plannen.
Zelf werk ik al heel lang met een weekmenu en dit is intussen mijn favoriete manier geworden om in ons huishouden de maaltijden te plannen. Alle weekmenu’s bewaar ik in een map in de keuken, zo kan ik ook nog eens terug kijken wat wij vorig jaar of het jaar daarvoor gegeten hebben in een bepaalde periode. Je hoeft het wiel niet altijd opnieuw uit te vinden 🙂 .
Hieronder leg ik uit hoe je met een weekmenu kunt gaan beginnen, misschien is het ook wel wat voor jou!
De basics
1. Allereerst print je een leeg schema uit. Dit is de basis van je weekmenu. Onderaan dit artikel vind je een leeg schema om uit te printen, of je kunt in Word je eigen schema maken (handig als je er andere dingen op kwijt wilt, bijvoorbeeld vaste taken in de week).
2. Vul eerst de datum van de week in en vul daarna op het schema alle ‘bijzondere’ dagen in: dagen die anders zijn dan anders, waarop je iets anders gaat eten, of wanneer je eters krijgt. Zo vul je bijvoorbeeld in wanneer het vakantie is, wanneer het Vaderdag is, wanneer de ramadan begint, net de dingen die voor jou van toepassing zijn.
3. Vul op het schema alle dagen in waarop je niet thuis eet, omdat je die dag uit eten gaat of bij iemand anders gaat eten. Ook handig is het om op te schrijven wanneer je laat thuis bent of weinig tijd hebt om te koken.
4. Vul op het schema je eventuele ‘vaste avonden’ in: je wekelijkse pizza-avond, borrelavond of ‘zondag snackbar’-avond, allemaal noteren!
5. Begin nu met het invullen van de overige dagen. Wissel verschillende soorten eten (aardappels, pasta, rijst, etc.) met elkaar af en zorg voor variatie in je menu. Houd bij het inplannen van maaltijden met verse groenten rekening met de dag en frequentie waarop je boodschappen doet. Ook kan je slim gebruik maken van ‘in te plannen restjes’; als je op maandag een half bakje champignons nodig hebt voor een champignonsaus, kan je op woensdag de rest van de champignons gebruiken voor in de pastasaus of op een zelfgemaakte pizza.
Boodschappen en koken
Een weekmenu maakt het gemakkelijker om voor meerdere dagen tegelijk inkopen te doen. Zo hoef je maar eens per week naar de supermarkt, of misschien nog minder vaak…? Je kunt nu alvast rookworst kopen die in de aanbieding is, of alvast een grote batch tomatensaus maken voor de keren dat je zelf pasta of pizza gaat maken. Maaltijdplanning gaat daarom ook goed samen met koken uit de vriezer en koken in grote hoeveelheden.
Binnenkort laat ik een aantal voorbeeld weekmenu’s zien en hoe je maaltijden op elkaar kunt afstemmen.
Bedenk altijd dat je weekmenu geen verplicht schema is, maar een hulpmiddel waarmee je kunt variëren. Je kunt op elk moment besluiten om een maaltijd om te wisselen, pizza te bestellen, spontaan uit eten te gaan of om iets heel anders te maken omdat het ineens 20 graden is en je meer zin hebt in BBQ dan in stamppot 😉 .
Je zult dan ook zien dat aan het einde van de maand je schema er meer uitziet als een tekenblok in een kleuterklas dan een overzichtelijk schema (zoals hier boven), maar dat geeft niks!
Is het wat voor jou, werken met een weekmenu?
Klik op de afbeelding om een voorbeeldschema te downloaden:
Geef een reactie