Recept: Regenboogcake

Twee weken geleden was mijn jongste zoon voor de eerste keer jarig! Aangezien ik het altijd super leuk vind om voor verjaardagen zelf een taart te bakken, stond ik ook dit keer weer bijtijds in de keuken. Ik wilde een regenboogtaart maken met als thema ‘Rupsje Nooitgenoeg’. Hierbij wil ik graag het recept met jullie delen 🙂

Ingrediënten: 

Voor de taart:

  • 700 gram roomboter
  • 700 gram suiker
  • 700 gram zelfrijzend bakmeel
  • 9 eieren
  • 3 zakjes vanillesuiker of 1,5 theelepel vanille-extract
  • Voedselkleurstof (liefst gel, ik gebruikte die van Wilton) in 5 kleuren (rood, geel, groen, blauw, paars)

Voor de botercrème:

  • 800 gram poedersuiker
  • 400 gram roomboter
  • 125 ml melk

Verder heb je nodig:

  • Springvorm van 22 cm doorsnede (of misschien heb je er wel 2, dat is nog handiger)
  • 5 kommetjes
  • Materialen om je taart mee te decoreren

Laat alle ingrediënten op kamertemperatuur komen voor je begint.

Nu komt een gekke, maar belangrijke stap: weeg je lege beslagkom en schrijf het gewicht op! Dit getal zul je straks nodig hebben.

Verwarm je oven voor op 180 graden.

Meng nu in de beslagkom die je net hebt gewogen de roomboter met de suiker en de vanillesuiker tot het een homogene massa is.

Voeg daarna stuk voor stuk de eieren toe en blijf kloppen/mixen zodat het lekker luchtig wordt. Voeg daarna beetje bij beetje het bakmeel toe aan het beslag, tot alles in de kom zit en je een glad beslag overhoudt.

Weeg nu je beslagkom-met-beslag, en trek het gewicht van je beslagkom van het totaalgewicht af. Je weet nu precies hoeveel je beslag weegt (bij mij was dat 2,5 kilo!!! Geen wonder dat mijn mixer het er zwaar mee had!)

Deel het gewicht van je beslag door 5, zo weet je hoeveel beslag je per kleur moet maken. In mijn geval was dat dus 500 gram beslag per kleur.

Verdeel nu je beslag over 5 bakjes.

Voeg aan elk bakje een kleur toe, en mix tot het beslag de gewenste kleur heeft aangenomen. Maak tussen het wisselen van kleuren steeds je kloppers goed schoon, dan blijven de kleuren het mooist.

 

Bekleed je springvorm op de bodem met bakpapier, en vet de randen in met boter of olie.

Verdeel het beslag van een kleur over de springvorm, waarbij je goed oplet dat je de randen extra hoog maakt. In het midden mag de springvorm dus wat leger zijn, dat vlakt zich tijdens het bakken vanzelf goed uit.

Bak elke kleur van de taart apart in ca 15-20 minuten gaar. De laag is gaar als je er met een satéprikker of breinaald in prikt, en er blijft niks aan plakken.

Snijd de rand van je laag los van de springvorm, en haal de taartlaag er uit. Aan de buitenkant is de laag een beetje bruin geworden, waardoor de kleur er wat gek uitziet, maar dit merk je niet als je de taart straks aansnijdt. Als je zou willen, kan je dit er evt. afsnijden, maar ik vind dat niet zelf niet nodig.

Zo bak je alle lagen van je regenboogtaart tot ze allemaal gaar zijn. Mocht het in je oven passen, dan kun je ook twee lagen tegelijkertijd bakken. Ik vond dit zelf niet handig omdat onze oven niet helemaal gelijkmatig verwarmt en de voorste taart dus niet gaar was terwijl de achterste dat al wel was (kwestie van goed opletten dus, maar ik bak ze net zo lief allemaal apart).

Laat alle taartlagen goed afkoelen voordat je verder gaat met het opbouwen van je regenboogtaart.

Maak nu de botercrème door 400 gram poedersuiker te mixen met 800 gram roomboter (deze moet natuurlijk ook op kamertemperatuur zijn). Voeg op het laatst de melk toe om de botercrème wat minder zwaar te maken, en blijf kloppen tot het een licht en luchtig mengsel is. Voor zover dat kan met botercrème 😉 .

Je kunt nu de taart gaan opbouwen. Ik zet ‘m daarvoor altijd graag op een verhoging, en met verhoging en al zet ik de taart dan op een draaiend plateau. Zo kan ik er eenvoudig aan alle kanten bij.

Onderop komt de paarse laag. Bestrijk de laag met botercrème en leg daar bovenop de blauwe laag. Ook deze bestrijk je weer met botercrème, en daarna leg je de groene laag er bovenop. Herhaal dit met de gele laag en eindig met de rode laag. Je taart ziet er nu ongeveer zo uit:

Gebruik de resterende botercrème om de bovenkant en de zijkanten van de taart af te smeren:

Je taart is nu klaar om naar eigen fantasie gedecoreerd te worden! Je kunt ‘m ook zo houden als ‘naked cake’, en leg er bijvoorbeeld (eetbare) bloemen bovenop. Of M&M’s, past ook leuk bij het regenboog-thema 🙂

Ik bekleedde zelf de taart met wit fondant en figuurtjes uit het Rupsje-Nooitgenoeg-thema:

Van binnen zag de taart er zo uit:

Veel plezier met het decoreren (en opeten!) van je regenboogtaart! We zouden het leuk vinden om foto’s te ontvangen als jij ‘m ook hebt gemaakt 🙂

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.