Recept: Zalmfilet met wortelsaus
De combinatie van zalm en wortelsaus, proefde ik voor het eerst in een luxe restaurant. Voor die tijd maakte ik voor vis eigenlijk alleen maar een botersausje of iets met dille. Maar deze combinatie was echt te gek! Ik zette het voor thuis ook op het menu, en wil vandaag het recept graag met je delen.
Ingrediënten:
- Zalmfilets, 1 per persoon (liefst met huid!)
- 80 ml wortelsap
- 30 ml sinaasappelsap
- 1/2e aardappel, geraspt
- 2-3 cm geraspte verse gember of 2-3 theelepels gemberpoeder
- zout en peper naar smaak
Het beste effect bereik je als je de zalm meteen na het bakken op tafel kunt zetten, dus je begint met het maken van de wortelsaus (en van de groenten/aardappels/risotto/etc wat je er bij wilt eten).
Voor de wortelsaus doe je 80ml wortelsap en 30ml sinaasappelsap bij elkaar in een steelpannetje (voelt raar he, om sap in een pan te doen!). Ik heb zelf de wortelsap gemaakt door 1-2 winterwortels door de juicer te halen, maar je zou het ook kant-en-klaar in de supermarkt kunnen kopen.
Voeg de halve geraspte aardappel, de gember(poeder), en naar smaak peper en zout aan het sap toe. Breng dit mengsel aan de kook en laat het op laag vuur even zachtjes doorkoken tot het een tikje is ingedikt.
Zeef de saus nu met een theezeefje, tot er een heldere saus overblijft. Deze kan je aan de kant zetten terwijl je de zalm gaat bakken.
Voordat je de zalm gaat bakken, smeer je de huid in met olijfolie. Bak de zalmfilets op de huid ca 4 minuten op half hoog, tot het huidje krokant is.
Draai nu de zalmfilets om (op de foto heb ik een van de filets even op z’n zij gelegd, zodat je kunt zien dat de kant van het huidje al redelijk gaar is), en voeg een klont roomboter toe aan de zalm.
Laat de zalm nu op laag vuur nog ca 4-5 minuten garen. De zalmfilet mag nog een beetje rosé zijn van binnen.
De zalm is nu klaar om op te dienen! Haal de filets meteen uit de pan, zodat ze niet langer doorgaren (daar worden ze droog van). Dien het meteen op 🙂 .
Ik serveerde dit keer de zalm met de wortelsaus, risotto en geglaceerde bospeen. Wat een oranje overload, he?!
Geef een reactie