Recept: Snelle tiramisu

snelle tiramisu

Het is altijd leuk om je gasten te verwennen met een overheerlijk zelfgemaakt toetje. Maar het komt wel eens voor dat je daar niet zoveel tijd voor hebt, daarom hebben we hier een makkelijk en snel recept om indruk mee te maken op je visite.

Ingrediënten:

  • 200 ml slagroom
  • 250 gr mascarpone
  • 1 zakje vanille suiker
  • 2 el suiker
  • 4 el melk
  • 2 kopjes afgekoelde espresso
  • 4 el koffielikeur
  • 16 lange vingers
  • cacaopoeder

Tiramisu slagroom

Bereidingswijze:

Meng de koffielikeur met de afgekoelde espresso.

Klop de slagroom stijf, voeg de suiker toe terwijl je klopt. Klop de mascarpone los met de melk en vanille suiker.
Schep het mascarpone-mengsel bij de slagroom en mix, op de laagste stand van je mixer, tot je een gladde massa hebt.

(Ook bij ons gaat er wel eens iets fout in de keuken natuurlijk, zo had ik laatst per ongeluk iets teveel melk bij de mascarpone gedaan. Geen paniek, gewoon die mixer aan het werk houden tot het mengsel weer genoeg opgeklopt is!)

Tiramisu

Breek twee lange vingers in stukjes, doop deze even in de espresso/likeur en leg ze onderin een glas.
Doe hier bovenop een laagje mascarpone.
Herhaal een laagje lange vingers.
Eindig met een tweede laagje mascarpone en strooi er een laagje cacaopoeder op.

Tiramisu 2

Zet eventjes in de koelkast. Anders dan een traditionele tiramisu hoeft deze niet minstens 8 uur (laat staan 24 uur) op te stijven in de koeling, maar het is wel lekker om het koud te serveren, dus minstens een (half) uurtje in de koelkast is zeker niet verkeerd.

Afhankelijk van hoe dik of dun je de laagjes mascarpone maakt kun je hier 4 grote glazen tiramisu mee maken. Maar 6 middelgrote of zelfs 8 kleine glaasjes kan natuurlijk ook. Bij de kleinere porties kunnen de laagjes van lange vingers ook van 1 ipv 2 lange vinger(s) gemaakt worden.
Zeker als je al een ‘zwaar’ menu hebt is een kleinere portie een goed idee. Want hoe lekker dit toetje ook is, het is wel machtig!

Tiramisu 3

Serveertips: Als je lange vingers over hebt kun je in elke portie een (halve) lange vinger steken. Maar als je eens iets anders wilt, kun je ook vlak voor het serveren op elke portie een paar gehalveerde aardbeitjes doen. Of verkruimel wat oreo-koekjes en verdeel deze over de tiramisu. Genieten maar!

Variatietip: Gebruik eens amaretto ipv koffielikeur. Of als je een alcoholvrije tiramisu wil maken kun je bijvoorbeeld karamelsaus door de espresso roeren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.