Recept: Preiflan

preiflan1

Toen ik als klein meisje eens helemaal zelf wilde koken, vond ik in een ouderwets kookboek een recept voor ‘preiflan’. Het zei me niets, maar het klonk deftig, daarom wilde ik het maken. Sindsdien heb ik nog vaak ‘preiflan’ gemaakt, altijd volgens het recept in mijn hoofd.

Pas veel later ontdekte ik dat ‘flan’ een Frans woord is voor pudding of taart, en dat het woord ‘preitaart’ wellicht beter de lading zou dekken. Toch heb ik het recept nooit anders genoemd, het is en blijft een preiflan.

Ingrediënten (voor 2-3 personen)

  • 2 preien
  • 600 gram geschilde kruimige aardappels
  • 1 ui
  • 300 gram gehakt
  • Zwarte peper
  • Paprikapoeder
  • Knoflookpoeder
  • Oregano
  • Nootmuskaat
  • Melk
  • Flinke klont roomboter
  • 2 eetlepels tomatenketchup
  • Geraspte kaas naar smaak

Verder nodig: een ovenschaal

Preiflan is een ideaal gerecht om helemaal van te voren voor te bereiden en pas op het laatste moment op te warmen in de oven.

IMG_20161021_111400

Snijd de prei in ringen van ca 1-2 cm dik en kook ze in ca 5 minuten beetgaar.

Kook de aardappels in ca 15-20 minuten gaar, en stamp ze met een snuf nootmuskaat, een scheut melk en een flinke klont roomboter tot een romige puree.

IMG_20161021_162520

Intussen snijd je de uitjes in kleine blokjes, en fruit deze in een beetje boter.

IMG_20161021_163212

Voeg daarna het gehakt toe en naar smaak peper, paprikapoeder, knoflookpoeder en oregano. Rul het gehakt tot het helemaal gaar is.

Roer tot slot de tomatenketchup door het gehaktmengsel.

Nu ga je in een ingevette ovenschaal je flan opbouwen: begin met een laag puree, daar bovenop komt de prei, en tot slot het gehaktmengsel.

IMG_20161021_164724

IMG_20161021_164810

IMG_20161021_164908

Strooien hier naar eigen smaak nog kaas overheen en bak het geheel in ca 10 minuten op 180 graden tot de kaas gesmolten is.

IMG_20161021_183558

Heb je de flan vooraf gemaakt, zet ‘m dan 20 minuten in de oven, zodat hij helemaal opwarmt.

IMG_20161021_183834

Eet smakelijk!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.