Recept: New York Cheesecake
Wie Cheesecake zegt, denkt meteen aan New York. Terecht, want daar schijnt de beste Cheesecake vandaan te komen. Toevallig kwam ik laatst een boek tegen met allerlei recepten, rechtstreeks uit New York en daarin vond ik een recept voor ‘echte’ New York Cheesecake. Ik paste het recept wat aan op mijn eigen situatie (wat kleinere springvorm bijvoorbeeld) en vandaag deel ik ‘m met jullie.
Ingrediënten:
Voor de bodem:
- 300 gram volkorenbiscuitjes
- 30 gram poedersuiker
- 150 gram boter
Voor de vulling:
- 600 gram roomkaas
- 400 ml slagroom
- 175 gram poedersuiker
- 6 eieren
- 50 gram bloem
- Snufje zout
- Sap van 1 citroen
- Zakje vanillesuiker
Dit is voldoende voor een springvorm van 25cm doorsnede.
Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Begin met het maken van de bodem. Dit doe je door de volkorenkoekjes te verkruimelen (bijvoorbeeld in de keukenmachine) en te mengen met het poedersuiker. Smelt de boter in een pannetje, en meng dit door de koekkruimels. Voorzie een springvorm van een laag bakpapier op de bodem en druk het deeg voor de bodem met een lepel netjes in vorm.
Bij een bodem gemaakt van koekjes, ben ik gewend om de vorm hierna in de koelkast te zetten zodat de boter (en daarmee de bodem) opstijft, maar omdat de Cheesecake gebakken wordt, gaan we dit ook met de bodem doen! De bodem zal uitdrogen en daardoor hard worden. Klinkt misschien gek, maar je zult zien wat ik bedoel 🙂
Bak de bodem 15 minuten op 180 graden.
Nu heb je mooi de tijd om de vulling te maken: doe de roomkaas in een grote beslagkom en mix deze met een mixer luchtig. Nu voeg je beetje bij beetje de poedersuiker, vanillesuiker, zout en bloem toe. Mix steeds tot het mengsel egaal is voor je een volgend ingrediënt toevoegt. Voeg hierna respectievelijk citroensap, slagroom en eieren toe.
Als het goed is, is de bodem nu ongeveer klaar met bakken (zo niet, dan wacht je even 😉 ). Haal de bodem uit de oven en giet de vulling in de springvorm. Verhoog de temperatuur van de oven naar 220 graden.
Bak de taart nu 10 minuten op 220 graden, en verlaag na deze 10 minuten de oventemperatuur tot 120 graden. Laat de taart nog 50 minuten op deze temperatuur verder bakken. Officieel mag je daarna 2 uur de oven niet openen, maar dat lukt mij uiteraard niet, en ik heb geen verschil geproeft 😉 Het rondje op de foto is waar ik de taart met m’n vinger heb aangeraakt om te kijken of ‘ie gaar is.
Overigens moest ik mijn taart nog een half uur (!!!) extra bakken. Dat ligt aan onze oven die hoogst waarschijnlijk zijn beste tijd gehad heeft… maar je kunt vanzelf wel merken wanneer de taart gaar is. Hij mag in het midden nog een beetje ‘wiebelen’, terwijl de bovenkant licht gebruind is.
Zet de Cheesecake nog voor minstens 4 uur in de koelkast voor je ‘m aansnijdt. Je kunt de taart zo serveren, maar kunt het ook combineren met bijvoorbeeld rood fruit, ijs, etc. Mogelijkheden te over 🙂
Geef een reactie