Recept: Maïssoep met kip
Misschien is het vloeken in de kerk op een website over (onder andere) koken, maar wij halen thuis graag een maaltje bij de lokale afhaalchinees 😉 . Eén van de lekkerste gerechten op de kaart daar is maïssoep met kip. Dit kies ik alleen nooit, omdat je dat net zo makkelijk zelf kunnen maken! Vandaag laten we je zien hoe.
Ingrediënten (voor 4 personen):
- 1 kleine kipfilet
- 1 blikje maïs (150 gram)
- 1 liter water
- 1 kruidenbouillonblokje
- 1 ei
- peper en zout
- 2 eetlepels maïzena
- 50 gram fijngesneden achterham of schouderham (gewoon voor op een boterham, dat zijn ca 4 plakjes)
- dun gesneden ringen van 1 prei of lente-uitje
Bereidingswijze:
Breng het water aan de kook met daar in de kipfilet (die mag gewoon in zijn geheel in het water), wat peper en wat zout. Laat dit zachtjes door koken en schep eventueel het schuim er af met een schuimspaan.
Na ca 10-15 minuten is de kipfilet gaar (dit controleer je door de kipfilet even open te snijden) en snijd je deze in repen die je vervolgens mbv twee vorken in kleine reepjes uit elkaar trekt.
Voeg nu aan de kippenbouillon het kruidenbouillonblokje toe en ook de uitgelekte maïs. Zet het vuur laag.
Maak van de maïzena een papje door er een beetje water aan toe te voegen en te roeren tot er geen klontjes meer in zitten. Kluts in een ander bakje het ei lekker los.
Schenk nu het geklutste ei langzaam in de soep, terwijl je goed snel in de soep roert! Het ei zal meteen stollen, maar dankzij het snelle roeren zal het ei een soort sliertjes vormen.
Blijf roeren in de soep en voeg beetje bij beetje het maïzenapapje toe. De soep zal nu licht binden, maar het moet niet dik worden.
Doe de stukjes kip terug in de soep, en laat deze nog even staan voor je de soep serveert.
Serveer de soep met ham en prei.
Mmm, net als bij de chinees!
Persoonlijk vind ik het erg lekker om de soep van te voren te maken (of, nog beter: om extra veel te maken). Opgewarmd smaakt ‘ie nog een keer zo lekker!
Variatietip: Je kunt de soep ook pureren, voordat je de stukjes kip weer terug in de soep doet. Je krijgt dan een wat romigere soep, zeker als je er ook nog een klein scheutje kookroom/slagroom doorheen doet.
Ook erg lekker!
Eet jij wel eens maissoep? Wat vind je er van?
Geef een reactie