Recept: Kniepertjes
Een typisch koekje voor de jaarwisseling is het kniepertje. Vooral in Groningen, Drenthe en Twente worden deze koekjes rondom oud&nieuw vaak gegeten maar je kunt ze natuurlijk overal en altijd eten 😉
Voor het maken van kniepertjes heb je een wafelijzer of oublie-ijzer nodig. Deze kan je online vinden, maar winkels als Blokker of Kruidvat hebben ze ook regelmatig in hun assortiment.
Ingrediënten:
- 175 gram bloem
- 50 gram roomboter (gesmolten)
- 125 gram witte basterdsuiker
- 1 ei
- 1 pakje vanille suiker
- 1-2 eetlepels water
Meng de bloem met de suiker en schenk hierbij de gesmolten en iets afgekoelde boter. Kneedt dit door elkaar tot er een kruimelig deeg ontstaat. Kneed daarna het ei er doorheen.
Voeg enkele eetlepels lauwwarm water toe tot een samenhangend deeg ontstaat.
Rol van het deeg balletjes ter grootte van een stuiterballetje.
Leg het balletje in het wafelijzer, druk het ijzer aan en bak ongeveer 2 minuten tot het kniepertje lichtbruin van kleur is. Het wafeltje met een vork uit het ijzer halen en goed laten afkoelen zodat het kniepertje knapperig wordt.
Blijf op dezelfde manier door bakken tot alle balletjes op zijn en je een stapel heerlijke koekjes hebt 🙂
Het is bij ons traditie om lekker veel kniepertjes te bakken en ze aan iedereen uit te delen. Alle visite, de buren, de postbode… iedereen krijgt een paar kniepertjes.
We wensen je alvast een fijne jaarwisseling!
Geef een reactie