Recept: Geglaceerde bospeen
Vandaag een recept voor geglaceerde bospeen. Ofwel bospeen met een suikerlaagje er overheen. Erg lekker om bijvoorbeeld te eten met aardappeltjes (of frietjes) en vlees, maar ook als bijgerecht voor een barbecue of buffet niet te versmaden. En het is nog eenvoudig ook.
Ingrediënten:
- 1 bos bospeen
- 1,5 liter bouillon
- 2 theelepels suiker
- flinke klont roomboter
- 1 takje tijm
- een aantal tenen knoflook naar smaak
- 1 laurierblad
- olijfolie
Begin met het wassen en schrappen van de bospeen. Laat van het loof ca 1 centimeter zitten, en schrap met een dunschiller de schil van de bospeen af.
Doe de bospeen in een grote pan (waar ze helemaal in passen!). Eigenlijk hoor je de worteltjes in bouillon te koken, maar ik kies voor eenvoudig: water en bouillonblokjes. Zorg ervoor dat de peen helemaal onder water staat (ca 1,5 liter).
Voeg daarna evt. bouillonblokjes, tijm, knoflook en laurierblad aan de peen toe en laat dit ca 8 minuten koken. De peen is dan nog niet helemaal gaar, maar zeker niet hard meer.
Als de wortels 8 minuten hebben gekookt, kun je ze met een schuimspaan uit de pan scheppen (je mag ze ook afgieten, maar de bouillon kan je misschien nog gebruiken, ik gebruikte het bijvoorbeeld voor risotto). Laat de wortels even uitlekken en dep ze voorzichtig droog met bijvoorbeeld een stuk keukenpapier of een schone theedoek.
Intussen laat je een scheut olijfolie in een koekenpan of hapjespan warm worden, en daar bak je de wortels enkele minuten in aan.
Voeg de boter en suiker toe en laat de worteltjes nog een tijdje bakken tot er rondom een glanzend laagje op zit. Het lekkerst is om ze nu direct te serveren!
Bij welk gerecht eet jij het liefst geglaceerde wortels? Laat het ons weten in de reacties!
Geef een reactie