Recept: Brownies

Wat is er nu beter dan een heerlijke brownie. En dan heb ik het over zo’n brownie die van buiten een lekker krokant laagje heeft, maar die van binnen heerlijk zacht is.. kortom de ultieme brownie! Zo’n stukje brownie die je dag weer goed maakt. Of het nou bij een lekker bakkie pleur, een grote mok thee of als dessert geserveerd wordt. De chocoholics onder ons moeten deze brownie echt eens proberen. 😉

Ingrediënten:

  • 150 gr suiker
  • 125 gr pure chocolade (grof gehakt)
  • 100 gr bloem
  • 75 gr donkerbruine basterdsuiker
  • 60 gr roomboter
  • 2 eieren
  • 1 el schenkstroop
  • 1 tl vanille extract
  • 20 gr cacaopoeder
  • 0,5 tl bakpoeder

Doe de stukjes pure chocolade, de boter, de schenkstroop en beide soorten suiker bij elkaar in een pan (het liefst een pan met een dikke bodem, om aanbranden te voorkomen). Zet deze pan op een laag vuurtje om de boel langzaam te laten smelten. Het is belangrijk om regelmatig, zo niet constant, te roeren om aanbranden te voorkomen. Als alles is gesmolten en goed door elkaar is gemengd tot een egale massa zet je het vuur uit. Giet het chocolademengsel over in een grote kom (groot genoeg zodat alle overige ingrediënten er straks ook bij in passen), door het over te doen in een koude kom zal het mengsel iets sneller afkoelen.

Doe de bloem, het cacaopoeder en bakpoeder bij elkaar in een andere kom en meng het door elkaar. Tik de eieren in weer een apart kommetje uit, doe hier het vanille extract bij en kluts de boel goed door elkaar. Door de eieren goed te klutsen zal het minder snel stollen (omdat eigeel minder snel stolt dan eiwit), en zo voorkom je dat je straks stukjes gekookt ei in je brownie hebt zitten. 😛

Voeg nu het bloem mengsel bij het chocolade mengsel en spatel dit er rustig doorheen. Net zolang tot alle bloem goed is opgenomen door het choco-mengsel en je weer een egaal geheel hebt. Giet tot slot de geklutste eieren erbij en spatel ook deze er goed doorheen tot alles is opgenomen in het beslag.

Giet het mengsel in een met bakpapier beklede bakvorm (reken op een vorm van 20 cm bij 20 cm, heb je een iets kleinere vorm, ook prima, maar dan moet je de brownie wellicht iets langer in de oven laten staan omdat de laag beslag dan wat dikker is).

Bak de brownie 25 minuten op 190 graden. Haal de brownie uit de oven en laat hem helemaal afkoelen in de bakvorm. Heel verleidelijk om hem gelijk te proeven, ik weet het. Maar zolang hij nog warm is zal hij nauwelijks te snijden zijn (en ook als hij is afgekoeld zal er nog brownie aan het mes blijven kleven, zo sticky is ie. :P).

Je kunt deze brownie heel goed bewaren in een afgesloten trommel, het liefst in de koelkast (vooral als het erg warm is). Hij zal aan de buitenkant wel iets droger worden, maar hij blijft echt lang smeuïg!

Variatietips: Hoewel deze brownies zo al verschrikkelijk lekker zijn, is het recept ook heel geschikt om mee te variëren. Dat doe je simpelweg door nog een ingrediënt (of meerdere) door het beslag te roeren voordat je het in de bakvorm giet. Denk bijvoorbeeld aan (gemengde) noten, of fruit. Blauwe bessen zijn hier ook heel lekker in. Maar je kunt er ook voor kiezen om iets bovenop het beslag te strooien als je het al in de bakvorm hebt zitten. Bijvoorbeeld een beetje (grof) zeezout, en/of stukjes karamel fudge. Leef je uit.  😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.