Recept: Bolognese saus

Als ik eten maak, kook ik het liefste helemaal vanaf het begin, dus zonder pakjes of zakjes. Met een gezin, huishouden, weblog, een eigen bedrijf en ook nog een lichaam dat af en toe slaap nodig heeft ( 😉 ), lukt dat helaas niet altijd. Niet in de laatste plaats omdat ik gewoonweg weinig tijd heb om op zoek te gaan naar hét ultieme recept. Maar ik heb ‘m hoor, het recept voor Bolognese saus. (Bijna) net zo lekker als bij de italiaan, en toch eigenlijk verrassend goed te combineren met een gezin.

Als je bolognesesaus gaat maken, begin hier dan vroeg mee. De saus moet namelijk 2-3 uur in de oven. Persoonlijk vind ik dit ideaal: ik begin meteen na de lunch met de eerste stappen, en kook steeds tussen de bedrijven door weer een stukje verder. En daarna schuif ik de schaal gewoon in de oven, om er pas een paar uur later weer aan te hoeven denken (precies zo tegen etenstijd).

Ingrediënten: 

  • 500 gr half-om-half gehakt
  • 150 gr gerookte spekreepjes
  • 2 blikken gepelde tomaten in tomatensaus
  • 2 wortels (geschrapt)
  • 2 stengels bleekselderij (gewassen)
  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook
  • Bouillonblokje
  • Peper en zout naar smaak
  • Olijfolie

Bereidingswijze

Snipper het uitje, snijd de wortels en de stengels bleekselderij in kleine stukjes. Bak dit in een vuurvaste pan aan in een beetje olijfolie. Belangrijk: de pan moet straks een paar uur in de oven! Dus gebruik een pan die daar tegen kan, en kies geen pan met kunststof handvatten. Pers daarna de knoflook en voeg deze ook toe aan het groenten-mengsel.

Voeg de spekjes toe, en laat de pan met deksel erop ca 10 minuten op laag vuur pruttelen, zodat de groenten zacht worden.

Voeg het gehakt toe en roer totdat het rul is. Bak het geheel nogmaals 10 minuten op laag vuur tot het gehakt gaar is. Vergeet niet af en toe met een houten lepel te roeren. Voeg eventueel peper en zout toe naar smaak.

Snijd de tomaten in blokjes en doe deze samen met de tomatensaus in de pan erbij. Voeg nog 250 ml water en een bouillonblokje toe en breng het aan de kook.

Zet de pan nu (met deksel en al) in een oven van 150 graden en laat hem daar 2-3 uur lang lekker stoven.

Zo tegen de tijd dat je wilt gaan eten, kook je wat pasta (spaghetti in dit geval) in 8-10 minuten al-dente (de exacte tijd staat op de verpakking).

Van de genoemde hoeveelheid kunnen wij (= gezin van 4) twee keer eten, dus de helft van de saus verdwijnt meteen in de vriezer. Of ik maak de dubbele hoeveelheid, dan heb ik gelijk voor een aantal keer genoeg saus. Dat is eigenlijk wel nét zo makkelijk als saus uit een potje.

Smakelijk eten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.