Recept: Bobotie
Het Zuid-Afrikaanse Bobotie kennen we in Nederland allemaal als een van de “Wereldgerechten” uit een pakje. Eigenlijk jammer, want het gerecht is heel eenvoudig zelf te maken, en daardoor nog veel lekkerder ook! En het is heel snel klaar…
Graag deel ik met jullie het originele Zuid-Afrikaanse recept dat ik graag gebruik voor de Bobotie. Je zult zien, haast geen extra werk ten opzichte van een pakje uit de winkel, en veeeel meer smaak!
Ingrediënten (voor 4 personen):
- 500 gr (runder)gehakt
- 2 uien
- 4 eieren
- 2 sneetjes witbrood
- 150 ml melk
- 2 el citroensap
- 3 tl kerriepoeder
- 1 el suiker
- Naar smaak zout en peper
- Bak & braad boter
- 2-3 citroen- of laurierbladeren
Bereidingswijze:
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Leg het brood in een bordje of schaaltje te weken in de melk.
- Snipper de uien grof en bak ze glazig in een beetje boter. Voeg tijdens het bakken de kerriepoeder toe en laat dit eventjes staan.
- Druk met een lepel de meeste melk uit het brood (de melk wel bewaren) en maak het brood fijn. Meng het brood, uien, citroensap, suiker en naar smaak wat peper en zout door het gehakt. Schep het mengsel in een ovenschaal en leg de citroen/laurierbladen bovenop de schotel.
- Kluts in een apart schaaltje de eieren samen met de overgebleven melk. Giet dit over het gehaktmengsel heen.
- Bak de bobotie in ongeveer 75 minuten gaar.
Serveer de Bobotie met rijst (evt. met wat rozijnen) en een groente naar keuze, bijvoorbeeld sperzieboontjes. Je kunt er ook plakjes banaan bij eten. Reken minimaal een halve banaan per persoon.
Variatietip: om de bobotie wat frisser te maken, kan je nog een in blokjes gesneden groene appel aan toevoegen voordat je het in de oven zet.
Wat vind jij van Bobotie en ga je dit recept een keer uitproberen?
Geef een reactie