Fotohandleiding sushi maken
Het maken van sushi lijkt een enorm ingewikkeld klusje. Daarom zijn we vaak geneigd om het gewoon gemakkelijk te bestellen (ook heel handig natuurlijk), maar het is echt makkelijker dan je denkt!
Vandaag laten we door middel van een fotohandleiding de recepten zien van drie verschillende soorten sushi: maki, uramaki (inside-out roll) en temaki (handroll).
Een goed begin is het halve werk: begin dus altijd goed voorbereid aan het maken van sushi! Zorg dat je in elk geval de onderstaande items in huis hebt voordat je aan de sushi begint:
- Een pan of rijstkoker voor het koken van de sushi-rijst
- Een houten bak waar je de gekookte rijst in kunt bewaren tot je het gaat gebruiken
- Een schone theedoek om over de gekookte rijst te leggen tot je het gaat gebruiken
- Een steelpannetje voor het maken van de dressing
- Een bamboe matje voor het rollen van de sushi
- Huishoudfolie voor op het bamboe matje
- Een schaar om de nori mee op maat te knippen
- Een goed scherp mes om de sushirollen mee in stukken te snijden
- Een snijplank om de sushirollen op te snijden
- Een schaal om de sushi op te leggen
- (Sushi)servies en stokjes om de sushi mee op te eten
Daarnaast heb je natuurlijk de ingrediënten nodig voor sushi: sushi-rijst, nori-vellen, vulling naar keuze, Japanse mayonaise, materialen ter decoratie/afwerking (peper, viskuit, sesam, etc.), wasabi, sojasaus en eventueel ingelegde gember.
Voordat je aan het rollen zelf begint, is het handig om alle ingrediënten alvast voor te bereiden. Snijd de vulling in lange repen, en leg ze allemaal bij elkaar, onder handbereik.
Het is handig om met handschoenen te werken omdat de rijst erg plakkerig is, maar als je dit niet wilt, dan kan je er ook voor zorgen dat je je handen steeds een beetje vochtig gemaakt met water of rijstazijn.
Maki
Maki-rollen zijn sushi-rollen met maar één vulling (bijvoorbeeld: avocado, komkommer, tonijn of zalm).
Voor een maki-rol gebruik je een half nori-vel, doorgeknipt over de breedte. Leg het gehalveerde nori-vel, met de glanzende kant naar beneden, op het bamboe-matje. Het is belangrijk om het vel aan de rand van het matje aan te leggen. Verdeel 2 a 3 el van de sushi-rijst over het nori-vel, en houd hierbij aan de bovenkant van het vel ruim 1 cm vrij.
Verdeel de rijst gelijkmatig en zo dun mogelijk over het nori-vel. Als je dit voor het eerst doet is de kans groot dat je de laag rijst te dik maakt, kwestie van oefenen ;). Zorg ervoor dat ook de randjes en de hoekjes goed bedekt zijn met rijst.
Strijk met een theelepeltje of je vinger een dun laagje wasabi, in de lengte, over het midden van de rijst.
Leg nu een dun reepje van de vulling naar keuze, over de wasabi heen.
Leg je duimen onder het bamboe-matje en houdt met behulp van je wijsvingers de vulling vast, zodat de vulling in het midden van je maki-rol-in-wording blijft zitten.
Nu ga je rollen! Druk de rol stevig aan. Je kunt zowel een ronde maki maken, als een vierkante. Probeer wat uit, en zie wat je het leukst vindt.
Druk ook de vulling aan de zijkanten van je rol nog even goed aan. Leg de rol apart tot je klaar bent om de rol(len) te gaan snijden.
Snijd je maki-rollen met een heel scherp mes in zes gelijke stukken. Dit doe je door met het mes in een grote rustige bewegingen van voor naar achter, met weinig druk (daarom is een zeer scherp mes zo belangrijk) door de sushi te snijden, om de sushi zo min mogelijk te vervormen.
Maak het mes goed schoon na elke haal door de sushi. Ook het snijden neemt dus wel wat tijd in beslag ;).
Uramaki
Uramaki is sushi waarbij de rijst aan de buitenkant van de rol zit, daaronder zit de nori, en in de nori zit dan de vulling. Bij uramaki kun je lekker verschillende vullingen bij elkaar combineren. De buitenkant van de uramaki kun je decoreren met bijvoorbeeld witte of zwarte sesamzaadjes of viskuit (van die hele kleine roze eitjes, te vinden bij de toko in de vriezer)
Voor de uramaki leg je eerst een stukje huishoudfolie over het bamboematje. Daarop leg je een half nori vel (weer over de breedte doorgeknipt en met de glanzende kant naar beneden). Deze hoef je niet gelijk netjes aan de rand van het matje neer te leggen.
Verdeel nu 3 a 4 eetlepels sushi-rijst over het nori-vel en laat hierbij de rijst ruim een cm boven het nori-vel uitkomen (alleen aan de bovenkant van het vel). Verdeel de rijst weer zo gelijkmatig en zo dun mogelijk.
Leg nu een 2e stuk huishoudfolie over de rijst en druk dit een beetje aan.
Nu kun je heel makkelijk de plak nori/rijst omdraaien op het matje.
Haal nu het bovenste stukje huishoudfolie er vanaf…
… en strijk dan wat wasabi over de lengte van de nori.
Strijk daarna ook een lekkere dot Japanse mayonaise over de wasabi heen.
Verdeel nu verschillende soorten vulling over de lengte van de rol. Zorg dat je overal dunne reepjes van hebt zodat de vulling niet te dik wordt. Dan kun je de rol straks niet sluiten. 😉
Er zijn vele verschillende soorten uramaki met allemaal een eigen naam. Wij maakten de volgende 3 soorten; de California roll (surimi, komkommer, avocado, wasabi, mayonaise, viskuit ter versiering), de LA roll (zalm, avocado, komkommer, wasabi, mayonaise, witte sesamzaadjes ter versiering), Maguro (tonijn, avocado, komkommer, wasabi, mayonaise, zwarte sesamzaadjes ter versiering)
Nu wordt het even tricky!
Plaats nu je rol wel tegen de rand van het bamboe-matje. Plaats je duimen weer onder het matje en houdt de vulling weer vast met je wijsvingers. Dan rol je voorzichtig tot de rand van het matje tegen de extra rijst-rand aan komt.
Druk dit even goed aan en rol vervolgens het bamboematje weer terug.
Rol ook de huishoudfolie terug en verschuif de rol-in-wording weer naar de rand van het matje. Nu rol je nog een keer, en duw de rol weer stevig aan.
Je kunt de rol nog even in de folie laten zitten tot je klaar bent om je uramaki-rol(len) te versieren en te snijden. Om de rollen uit elkaar te kunnen houden (ze zien er ongesneden en zonder versiering immers allemaal hetzelfde uit), plakten wij er stickertjes op.
Verdeel met een theelepeltje wat tobiko (mini roze viseitjes), witte of zwarte sesamzaadjes rondom over de uramaki.
Snijd daarna de rollen, net als de gewone maki, heel voorzichtig in 6 gelijke stukken.
Hoe mooi en kleurrijk zijn deze rollen!
Temaki
Temaki sushi, ofwel handrolls, zijn een soort puntzakjes van nori, gevuld met sushi-rijst en verschillende combinaties van vullingen. Je kunt ze vrij groot, maar ook wat kleiner maken. Eerst laten we de grote variant zien, en daarna onze favoriet: de wat kleinere variant. Maak de temaki als laatste, zodat je ze snel kunt opdienen en de nori nog een beetje krokant is.
Leg een half nori-vel met de glimmende kant naar beneden op het bamboe-matje. Hij hoeft niet aan de rand van het matje te liggen. Verdeel 1-2 eetlepels sushi-rijst over de linker helft van het nori-velletje. Verdeel de rijst weer zo dun en gelijkmatig mogelijk.
Maak met je vinger een diagonaal geultje, van linksboven naar rechtsonder, in de rijst.
Verdeel naar hartelust verschillende soorten vulling over het geultje. Wasabi, mayonaise, vis, komkommer etc. Wat je maar lekker vindt.
Vouw nu de linkeronderhoek van de nori naar boven, zoveel mogelijk naar het midden van het nori-vel.
Rol de temaki verder door tot je een puntzakje hebt. Plak de nori waar nodig dicht met een druppeltje water of een korreltje sushi rijst. En als de punt niet goed dicht zit kun je deze ook een beetje omvouwen en vastplakken.
Kleinere variant:
Aangezien een ‘echte’ temaki zo’n grote hap is, maken wij liever deze kleinere variant. Hierbij gebruik je een kwart nori-vel.
Leg het nori vel met de glanzende kant naar benden op het bamboe-matje.
Leg een klein lepeltje rijst op de linker bovenhoek en in het midden van je nori-vel, een beetje in een punt-vorm (waarbij de punt in het midden van je nori-vel zit).
Verdeel nu weer naar hartelust verschillende soorten vulling over het geultje. Wasabi, mayonaise, vis, komkommer etc. Wat je maar lekker vindt. Maak het niet te bont, want je moet ‘m wel op kunnen rollen.
Vouw nu de linker onderhoek van je nori-vel naar boven (over de rijst heen), en vouw de rechter bovenhoek naar beneden, zodat je een puntzakje krijgt.
Sluit de temaki met een drupje water. Het puntje van de temaki kan je eventueel naar beneden vouwen.
Ook deze handrolls kun je leuk versieren met wat kuit of sesam om het helemaal af te maken.
Leg alle maki, uramaki en temaki op een mooie schaal waar iedereen van kan pakken wat hij of zij wil. Enjoy!
Hartstikke leuk en lekker dus, om samen met je familie en/of vrienden eens lekker zelf aan het sushi-rollen te gaan. Het is een middag/avond vullende bezigheid, maar het is het echt waard om dit eens in de zoveel tijd samen te doen. Heel speciaal!
Wat is jullie favoriete sushi(vulling)?
Geef een reactie