Bloembollen planten

Het is alweer november, de hoogste tijd voor mensen met een tuin om bloembollen te planten! Omdat ik dit zelf vrijwel elk jaar vergeet, dient dit artikel ter inspiratie en tevens als reminder voor al jullie tuin-eigenaren 😉 .

Als het op tuinieren aankomt, is het planten van bloembollen een van de makkelijkste dingen om te doen. Gaatje graven, bol er in, dicht maken, wachten tot de lente. Er kan haast niks fout gaan. Toch wil ik een paar tips meegeven, waardoor je net iets meer plezier hebt van je bloembollen.

Soorten bloemen

Kies bij het uitzoeken van de bloembollen voor verschillende bloemen door elkaar heen. Niet alleen qua kleur en formaat, maar kies ook voor bloemen die op verschillende momenten op komen. Sneeuwklokjes en krokussen komen bijvoorbeeld al heel vroeg op, terwijl tulpen en narcissen vaak een stukje later opkomen. Kijk hiervoor goed op de verpakking, en ‘plan’ je bollen zo dat er eigenlijk de hele lente wel bloemen in je tuin staan te bloeien.

 

Waar planten?

 

Iets om over na te denken: waar plant je de bollen? Veel bloembollen lenen zich voor ‘verwildering’, wat betekent dat ze aan het einde van de bloei weer nieuwe bolletjes vormen, die het jaar erop weer opkomen en bloeien, etc. Als je voor bollen kiest die ‘verwilderen’ (niet alle bollen doen dit), is het extra belangrijk om een goede locatie uit te kiezen om ze te planten. Ik heb zelf bijvoorbeeld een aantal jaren narcissen en tulpen in ons gazon geplant, maar loop er nu elke lente tegenaan dat het gras gemaaid moet worden terwijl de narcissen nog bloeien. Misschien had ik die dus beter ergens anders kunnen planten…

Bedenk ook of je bij het planten wilt kiezen voor een bepaald patroon of een bepaalde symmetrie, of juist alles een beetje ‘kriskras door elkaar’. Als je dat laatste wilt, dan kan je bij het planten het beste de bloembollen zo over je tuin uitstrooien, en ze begraven waar ze neer komen. Dat geeft het natuurlijkste effect.

 

Diepte

Bij het planten van een bloembol is de vuistregel: begraaf ‘m zo diep als twee keer de bol. Alleen hele kleine bolletjes (zoals het sneeuwklokje) begraaf je iets dieper, deze moet je ca 10 cm diep planten.

Als je dan toch in de tuin bezig bent, is dit ook meteen een goed moment om – als je die hebt – de hortensia’s te bemesten en te voorzien van aluminium-sulfaat of kali-aluin. De bloemen zullen dan in het voorjaar prachtig blauw kleuren 🙂 .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.