Basisrecept: Spinazie-feta quiche
Ben je net als wij ook zo gek op quiche? Quiche is snel en gemakkelijk te maken, en vrijwel fool-proof. Het bakken duurt even, maar zo kun je ‘m al eventjes van te voren klaarmaken wanneer je bijvoorbeeld eters hebt of weinig tijd (of zin) hebt om aan het einde van de middag uitgebreid in de keuken te staan. Ik denk zelfs dat je ‘m kunt voorbereiden en ongebakken kunt invriezen, maar dat heb ik zelf nog niet uitgeprobeerd.
Voor dit basisrecept maakte ik een quiche met spinazie en fetakaas, maar je kunt er eigenlijk van alles in doen wat je lekker vindt. Experimenteer er op los!
Ingrediënten:
- 5 of 6 plakjes bladerdeeg
- 500 gram gesneden bladspinazie (diepvries)
- 100 gram feta kaas
- 4 eieren
- 2 flinke eetlepels crème fraiche
- Zout, peper en nootmuskaat naar smaak
- Optioneel: pakje spekjes of gerookte zalm (150 gram)
Zelf maak ik een quiche vaak in een rechthoekige, glazen ovenschaal of een springvorm. Om te beginnen strooi je wat bloem onder in de quiche vorm, of bekleed hem met een velletje bakpapier.
Verwarm de oven voor op 180 graden.

Leg de bladerdeeg plakjes los van elkaar op het aanrecht om te ontdooien. Daarna ontdooi je de spinazie in een pannetje of in de magnetron. Druk het vocht er zo veel mogelijk uit, anders wordt je quiche te nat en wil hij maar langzaam stollen.
Inmiddels zijn de plakjes bladerdeeg ontdooid, en kan je de bakvorm hiermee bekleden. Dit is altijd een leuk puzzelwerkje, maar uiteindelijk kom je altijd wel uit. Druk de randen van de plakjes goed tegen elkaar aan, zodat het deeg één geheel vormt. De overtollige stukjes bladerdeeg aan de bovenkant kan je afsnijden of naar binnen toe omvouwen.
Prik met een vork kleine gaatjes in het bladerdeeg.

Meng nu in een kommetje de ontdooide spinazie met de spekblokjes en de verkruimelde feta kaas.

Verdeel het mengsel over de bladerdeegbodem.

Klop de eieren samen met de crème fraiche, zout, peper en nootmuskaat los in een aparte kom. Dit lukt het beste met een mixer. Goed blijven kloppen tot het een geheel vormt zonder klontjes.

Giet het eimengsel over de spinazie/feta.

Bak nu de quiche 20-25 minuten op 180 graden. (Dit kan best wat langer duren, dat verschilt nogal per oven. Ik heb zelf 45 minuten nodig gehad voor ‘ie klaar was! Maar bij Mirjam op het werk staat een quiche maar 15-20 minuten in de oven)
De quiche is zeker klaar als hij bruin begint te worden en de eivulling boven de quichevorm uit begint te bollen (zakt weer naar beneden bij het afkoelen).

Je kunt de quiche nu meteen serveren, of laten afkoelen en hem bijvoorbeeld bij een high-tea of lunch serveren. Eet smakelijk!

Geef een reactie