Basisrecept: Piebodem (hartig)

piebodem

We kennen allemaal wel de quiche. In het buitenland hebben ze daarop de variant ‘pie’, waarbij ze de korst niet van bladerdeeg maken, maar van ‘pie crust’. Oftewel hartige taart bodem. Je kunt ‘m vervolgens met van alles vullen, en dat is het mooie van de ‘pie’. Vandaag het basisrecept voor de bodem.

Voor ca 4 kleine of 1 grote pie heb je het volgende nodig.

Ingrediënten:

  • 250 gram bloem
  • 100 gram roomboter
  • Ca 60 ml water
  • Mespuntje zout

Bereidingswijze:

Doe de bloem in een kom. Snijd de roomboter in blokjes en voeg het toe aan de bloem. Voeg ook een mespuntje zout toe.

IMG_20170126_103434689

Kneed met de hand de bloem in de boter, tot het qua structuur lijkt op broodkruimels of paneermeel. Doe dit zo snel mogelijk, zodat de boter door de warmte van je handen niet teveel opwarmt.

IMG_20170126_103910097

Gebruik nu een vork of een mes om geleidelijk het koude water door het mengsel te kneden; voeg steeds een beetje extra water toe tot het deeg steeds meer aan elkaar gaat plakken. Het lijkt nu qua structuur een beetje op popcorn.

IMG_20170126_104252932

Maak nu met de hand van het deeg een grote bal. Draai de bal in vershoudfolie en leg het voor minimaal 10-15 minuten in de koelkast.

IMG_20170126_104644395

Je kunt de bal ook langer in de koelkast bewaren of zelfs invriezen! Laat het deeg dan weer op kamertemperatuur komen voordat je ermee verder gaat.

Nu is het tijd om de piebodem te maken. Maak je 4 kleintjes, dan deel je de bol eerst in vieren. Voor één grote pie, hoeft dat niet.

Reken ongeveer 1/3e deel van het deeg voor de bodem, 1/3e deel van het deeg voor de zijkanten en 1/3e deel van het deeg voor het dekseltje.

Rol het eerste 1/3e deel deeg uit op een met bloem bestoven aanrecht. Rol het deeg zo dun mogelijk uit, tot het ongeveer 1-2 mm dik is. Hoe dunner hoe lekkerder 🙂 . Snijd nu een rondje uit voor de bodem. Je kunt bijvoorbeeld een glas gebruiken als ‘mal’ om een goed rondje te krijgen, maar kunt ook de vorm gebruiken waarin je de pie dadelijk gaat bakken.

IMG_20170126_170135809

Voor het bekleden van de zijkanten rol je een lange lap deeg uit.

IMG_20170126_170420461

Snij tot slot nog weer een rondje deeg als deksel. Het dekseltje kan je eventueel nog versieren met een figuurtje uit het deeg.

Vet je vorm in voordat je verder gaat. Je kunt nu de vorm bekleden met deeg.

IMG_20170126_170942402

Prik met een vork kleine gaatjes in de bodem van de pie.

IMG_20170126_171003783

Hier na kan je de pie vullen, en tot slot dicht maken met het dekseltje. Druk met een vork het dekseltje rondom vast.

IMG_20170126_171628658

Kwast de pie tot slot met een beetje melk en bak ‘m in ongeveer 45 minuten op 200 graden in de oven mooi gaar en bruin.

IMG_20170126_183358207

Komende vrijdag geven we je een recept voor een vulling van een hartige pie, dus kom dan vooral eventjes terug om te kijken (en te koken).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.