Basisrecept: Botersaus
Botersaus is een klassiek sausje. Dit is lekker om te serveren bij vis en groenten, zeker lekker bij asperges. Je hebt er niet veel voor nodig en het is zo klaar; daarom is het altijd handig om dit basisrecept bij de hand te hebben!
Ingrediënten:
- 100 gr boter
- 35 gr bloem
- halve liter kookvocht of groentebouillon
- zout en peper naar smaak
- eventueel: verse kruiden (bijv. peterselie, dille of bieslook)
Smelt de boter in een pannetje op laag vuur, voeg de bloem toe en roer tot een gladde massa. Giet dan met een soeplepel steeds een beetje kookvocht/bouillon erbij en roer steeds tot je weer een glad sausje hebt.
Het ziet er eerst heel raar uit, als je de eerste lepel kookvocht hebt toegevoegd. Erg klonterig. Toen ik dit voor het eerst maakte dacht ik even dat ik iets fout had gedaan, maar als je gewoon door blijft gaan zul je zien dat het vanzelf goed komt!
Als je al het kookvocht hebt toegevoegd en je een mooi zijdezacht sausje hebt, breng je de saus op smaak met peper en zout. Afhankelijk van het gerecht waar je het bij serveert, kun je er ook prima verse kruiden doorheen doen.
Geef een reactie