Recept: Lemon meringue pie
Met de lemon curd van vanmorgen kun je deze hele lekkere zomerse taart maken. Ik ben altijd onder de indruk als ik een lemon meringue pie zie staan en ik was er dan ook van overtuigd dat het best moeilijk zou zijn om te maken. Maar het viel me erg mee. Al heb ik het me wel iets moeilijker gemaakt door een italiaans schuim te maken, maar ik zal onderaan het artikel de makkelijkere (en snellere) meringue vermelden.
Een voorproefje. Meer motivatie heb je toch niet nodig? 😉
Lekker fris door de lemon curd en dan die zoete zijdezachte meringue erop, wauw. Dus ik zeg: gewoon doen!
Ingredienten:
Bodem
- 225 gr bloem
- 160 gr roomboter
- 80 gr witte basterdsuiker
- 1/2 geklutst ei
Italiaans schuim
- 3 eiwitten
- 35 gr poedersuiker
- 40 gr water
- 160 gr kristalsuiker
Bijzondere benodigdheden:
- Bakkralen/gedroogde kikkererwten of rijst. Zodat je de taart bodem blind kunt bakken
- suiker/keuken-thermometer
- (crème brûlée) brandertje
We gaan er even vanuit dat je de lemon curd al hebt gemaakt. Eigenlijk is het recept x 1,5 wel genoeg, maar als je gewoon dubbele hoeveelheden doet, dan houd je lekker wat over om van te snoepen of door je yoghurt te roeren. 😉
We beginnen dan met de taartbodem. Dit is heel makkelijk. Snijd de boter in blokjes en doe alle ingrediënten bij elkaar in een kom. Je kunt dit mixen met een staande of handmixer met deeghaken, maar je kunt hem hem ook met de hand kneden. Persoonlijk vind ik dit altijd wel leuk en zo heel lang ben je er niet mee bezig.
Dit deeg is heel makkelijk te corrigeren. Vind je hem nog een beetje droog? Voeg een beetje extra geklutst ei toe. Te nat? Een beetje extra bloem. Het deeg moet tot een goed samenhangende bal kunnen worden gevormd. Het moet wel een beetje plakken, maar niet klef zijn. (Denk plakrandje van een sticky note)
Dan pak je de bol deeg in vershoudfolie en legt hem even een half uurtje te rusten in de koelkast.
Ondertussen kun je vast een beetje lemon curd snoepen en de bakvorm bestrooien met bloem. Ik maakte deze taart in een quiche-vorm met losse bodem. Superhandig om de taartbodem er weer uit te krijgen!
Dan is het tijd om je deeg uit te rollen. Ik vond dit een goed moment om een leuk trucje uit te proberen dat ik laatst bij Masterchef Australië had gezien. Leg het deeg tussen 2 vellen bakpapier en rollen maar! Het werkte als een tierelier. Maar je kunt het natuurlijk ook gewoon op een bebloemde ondergrond uitrollen. Zorg dat je het deeg zover uitrolt dat wat groter is dan de taartbodem, zo heb je ook genoeg voor de randjes.
Mocht het nou het nou helemaal niet lukken met het uitrollen, op welke manier dan ook, dan kun je het deeg ook in kleine stukjes verdelen en gewoon platdrukken in de vorm zelf, beetje puzzelen tot je een zo gelijk mogelijke bodem hebt.
Bekleed de bebloemde quiche-vorm met het deeg, druk het ook goed aan in de onderste rand. Haal het teveel aan de bovenkant weg en prik met een vork gaatjes in de bodem. Leg een bakpapiertje op de bodem en giet daarin je bakkralen (of bijv. gedroogde kikkererwten of rijst). Bak de taartbodem eerst 15 tot 20 minuten op 180 graden. Bak de bodem daarna nog ongeveer 10 minuten zonder bakkralen en bakpapier.
Laat de bodem afkoelen in de vorm en haal er hem dan uit. Zet hem op een (taart)rooster tot je hem gaat vullen.
Een heel verhaal zo, maar het valt reuze mee als je het aan het doen bent. Ik beloof het!
Dan beginnen we aan het spannende avontuur van het Italiaanse schuim.
Zet een pannetje met het water en de suiker op een middelhoog vuurtje.
Doe de eiwitten in een vetvrije kom en mix op standje turbo zodat ze lekker opschuimen. Zodra de opschuimende eiwitten een beetje behoorlijk volume hebben te gekregen voeg je de poedersuiker toe en mix dit er, eerst langzaam (ivm rondvliegend poedersuiker) en daarna nog even snel, doorheen.
Check met een suiker/keuken-thermometer hoe het met je suikersiroop gaat. Zodra deze tot 121 graden komt haal je pannetje snel van het vuur.
Zet je mixer weer aan en begin verder te mixen in de eiwitten, op middelhoge snelheid. Giet dan, heeeel langzaam, de suikersiroop bij de eiwitten terwijl je door blijft mixen.
Het schuim is klaar als het in pieken aan de garde(s) blijft hangen, zonder er vanaf te druipen. Je zou zelfs de kom met schuim ondersteboven boven je hoofd kunnen houden, het valt er niet uit!
Ik heb nog nooit zulke mooie meringue gehad. Het is superglanzend en zijdezacht. Het kost wat meer tijd en moeite, maar het resultaat is er ook naar.
Nu ben je bijna klaar! Doe eerst een laagje lemon curd in de bodem. Daarna vul je de bodem verder op met de meringue. Je kunt de meringue in een spuitzak doen en het in toefjes op de lemon curd spuiten. Maar je kunt ook met een spatel gewoon een lekkere laag meringue erop kliederen. Dit mag best een beetje slordig, zodat je leuke spontane pieken krijgt.
Tot slot ga je het schuim nog even te lijf met een brandertje. Het hoeft niet egaal bruin te worden, maar hier en daar wat lichtbruine vlekken. En je meesterwerk is klaar. Tijd om jezelf een schouderklopje te geven!
Snelle meringue:
Klop 3 eiwitten op in een vetvrije kom. Zodra het schuim goed volume begint te krijgen voeg je beetje bij beetje 100 gr fijne kristalsuiker toe. Echt maar een eetlepel suiker erbij gieten en dan mixen tot het goed in het mengsel is opgenomen, voordat je de volgende eetlepel suiker erbij doet. Het is klaar zodra je glanzende en stevige pieken meringue hebt.
Wil je eventueel nóg sneller, en geen rauw eiwit gebruiken? Dan kan je ook een pakje “Mix voor Meringue” gebruiken van Dr. Oetker, hier zit gepasteuriseerd eiwitpoeder in.
Heb jij je wel eens gewaagd aan lemon meringue pie? Viel het je mee of tegen? Foto’s van jouw meesterwerken zijn altijd welkom! 😀
Geef een reactie